Arkadianmäen muutoksen tuulet

06.03.2019

EHDOKKAALTA


Suomalaisen edustuksellisen demokratian, kansanedustuslaitoksen ja valtiopäivämuotoisen poliittisen päätöksenteon kehittäminen edellyttää kaikilta tahoilta eduskunnassa kykyä poliittisen päätöksenteon kulttuurin ja toimintatapojen uudistamiseen.


Jo Kekkonen aikanaan kiinnitti huomiota siihen, että politiikasta on tullut yhteisten asioiden hoitamisen sijaan poliittista peliä ja pelin politiikkaa.


Hallitusohjelmahan on vaaleissa menestyneen "koalition" tavoitepaperi eduskuntakaudella tärkeiksi koettujen asioiden edistämiseksi. Priorisointia. Mutta se on aiemmin ollut ainoastaan johtavan tai johtavien valtapuolueiden näkemys. Eduskuntatyö on kuitenkin edustuksellista "parlamentarismia". Sen pitäisi perustua vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Kaikkien puolueiden ja kansanedustajien osallistamiseen. Mielestäni tapauskohtaisesti, tärkeissä asioissa myös parlamentaariseen valmisteluun. Sotekin voisi olla pidemmällä, jos hallitus olisi kuunnellut eduskuntaa ja oppositiota paremmin, kuin pelkästään valiokuntien kokouksissa.


USA:n entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck on esittänyt Suomen poliittiselle järjestelmälle aiheellista kritiikkiä: Suomi menettää paljon innovaatioita, kehittämispotentiaalia, päätöksenteon tehokkuutta sillä, että valta keskittyy liiaksi poliittisessa päätöksenteossa. Oreckin mukaan vuorovaikutuksen lisäämisellä saataisiin aikaan myös tuloksia.


Myös edustajaehdokas Simonen on esittänyt yhteistyön ja vuorovaikutuksen lisäämistä politiikan kaikilla tasoilla. Tarve reformiin on uskallettava tunnustaa ja päätöksenteon kulttuurin uudistamisesta on tartuttava kiinni kuin härkää sarvista. Uudistamis- ja muutostahdon tulee olla konkretiaa. Ei sanahelinää. Keinovalikoimaa riittää. Nyt täytyy löytyä myös aitoa tahtoa yhteisten asioiden kestävään hoitamiseen.


Kansanedustajaehdokas Risto Simonen, Kansalaispuolue r.p.

06.03.2019Arkadianmäen muutoksen tuulet
09.02.2019Hoivamitoituksen ongelmatiikasta
16.01.2019Ideologiselle ilmastopolitiikalle stoppi
16.01.2019Seudullisen vaalikampanjan avaus
06.01.2019Kansalaispuolueen eduskuntavaalitiedote
05.01.2019Risto kansanedustajaehdokkaaksi
01.11.2018Savolainen poliitikko kanteli ihmisroskapuheista
01.02.2018Irrotetaan sosiaali työvoimapolitiikasta
27.05.2016Valtuutettujen määrä kunnissa - Esimerkkinä Vesanto
04.03.2016PeeÄssän edustajiston vaalit!

Siirry arkistoon »