Ihmisiä pelotellaan ilmastoverotuksella

12.04.2019

Suomella ei ole mitään merkittävää ongelmaa ilmaston suhteen. Suomen osuus päästöistä on vain promillen luokkaa. Globaalin tason ilmasto-ongelmien ratkaisut tehdään aivan muualla, kuin Suomessa. Aasialaiset ja läntiset teollisuusvaltiot tupruttelevat surutta raskaan teollisuuden päästöjä ilmakehään. Energiateollisuus globaalilla tasolla (osin vihreiden ja kokoomuksen grynderiohjauksessa myös pääkaupunkiseudulla) polttaa uusiutumattomia raskaspäästöisiä polttoaineita edelleen merkittävästi puhdistamatta niitä. Ilmailuliikenteen päästöt ruuhkareiteillä aiheuttavat massiivisia päästöjä. Ajoneuvoliikenteen päästöt lähinnä globaalilla tasolla metropoleissa ovat massiivinen ilmasto-ongelma.

Mutta. Arvoisa lukija. Suomella itsellään ei ole merkittäviä ilmasto-ongelmia. Oleellista eivät ole yksittäisen suomalaisen ihmisen hiilijalanjäljen laskelmat, jotka ovat olettamuksia – ei faktaa – vaan todelliset ja konkreettiset ratkaisut ympäristöteknologian, energiateknologian ja ajoneuvojen käyttövoiman kehittämisessä. Maamme on ollut edelläkävijöiden joukossa ympäristöteknologian ja savukaasujen puhdistusjärjestelmien sekä uusiutuvien ja kierrätyspohjaisten polttoaineiden ja käyttövoimien kehittämisessä ja käyttöönotossa. Jatketaan tällä tiellä. Viedään suomalaista ympäristö- ja energiateollisuusosaamista kestävän kehityksen näkökulmasta ”kehitysmaihin”.  Suomalaiset savukaasujen puhdistus- ja pesujärjestelmät poistavat ilmastolle haitalliset päästöt. Olen tutustunut tällaiseen savukaasujen puhdistusjärjestelmään mm. Nurmeksen Vinkerlahden Bioenergialaitoksella. Laitos päästää lopputuotteena ilmaan vesihöyryä.

Ajoneuvojen käyttövoimien tarkastelussa meillä on edessä vuosikymmenien työ. Mitään nopeaa keppipolitiikkaa, jolla autot muutettaisiin yhtäkkiä taikasauvalla sähköautoiksi – ei ole olemassa. Ajoneuvojen käyttövoimia tulee tarkastella käyttövoiman tarpeiden, työkoneiden, logistiikan, rahtiliikenteen, joukkoliikenteen ja yksilöiden liikkuvuuden tarpeiden näkökulmista. Suomi on laaja maa. Ihmisten tarvitsee liikkua kehäkolmosen ulkopuolellakin.

Sen sijaan. Siirtymäaikana kohti kestävämpää kehitystä – meidän tulee kehittää uusiutuvien polttoaineiden, kuten etanolin ja biodieselin käyttöön soveltuvaa teknologiaa – myös vanhempaan autokantaan. Tämä tekniikka on jo olemassa ja testauksessa. Myös kaasulla ajaminen on täysin jo nyt mahdollista. Sähköautoihin siirtyminen edellyttää vielä vuosikymmenien kehittämistyötä latausverkoston rakentamisen ja akkujen pakkas- ja varauskestävyyden suhteen. Sähköautoiluun liittyvä koko toimintaprosessi on vielä pitkään hiilen suhteen kuormittava.

Olen huolissani siitä, että lapsia ja nuoria pelotellaan koulussa ja opetussuunnitelman ohi ajetaan aivopesuna nuorten ajatteluun jonkinlaista ajattelua siitä, että Suomi olisi ratkaisevassa roolissa tai Suomen osuus päästöistä olisi merkittävässä asemassa. Näin ei ole. Maamme hiilinielut toimivat. Suomi on monestakin syystä Pohjois-Euroopan puhtaimpia maita edelleenkin. Maamme nopeasti kasvavat metsät, suot, pellot, niityt ja myös vesistöt sitovat hiiltä. Suomessa ei tule säätää yhtään uutta lakia, jolla ilmastouhkalla vastuutetaan Suomea maksamaan globaalin tason eli vastuuttomien maiden vastuita.

Yksilötasolla ja perheiden tasolla tehdään lopulta myös ajoneuvoratkaisuja. Suomalaiset ovat oppineet nopeasti kierrättämään tavaraa ja raaka-aineita ja lajittelemaan kotitalousjätteitä. Se on ympäristötyötä.  Suomalaiset osaavat jatkossa tehdä myös liikkuvuuden ratkaisuja ilman, että vihervasemmisto alkaa lyödä kansalaisia ilmastopelotteella ja verotuksella ja elämisen kustannukset, työn tekemisen ja yrittäjyyden kustannukset kasvavat. Kokonaisveroaste tulee vaalipaneeleissa esitetyllä ilmastohömpällä vain kasvamaan. Vaalipuheissa on nyt paljon ilmaa ja kuplia. Mikä on suomalaisen veronmaksajan sietokyky?

Risto Simonen, kansanedustajaehdokas, KP

 

 

26.03.2020HUOLTOVARMUUS? - ELINTARVIKKEIDEN SAATAVUUS?
23.02.2020Osuuskauppavaalit 2020
28.01.2020Sähkö siirtyy - Eurot ropisee
07.01.2020Yli 55-vuotiaiden syyllistäminen turhaa
06.12.2019Itsenäisyyspäivänä 6.12.2019
01.12.2019Kohti toimivaa oikeusvaltiota?
12.04.2019Ihmisiä pelotellaan ilmastoverotuksella
11.04.2019Pikavipeistä ja peliriippuvuudesta
04.04.2019Aktiivimallia tulee korjata
06.03.2019Arkadianmäen muutoksen tuulet

Siirry arkistoon »